Wednesday, May 12, 2010

Kasside toitumisest: asjad, mida iga kassiomanik võiks teada

Õige toitumine on hea tervise alus. Järgnev artikkel räägib mõningatest kasside toitumuse põhitõdedest, mida tihti ignoreeritakse ning selgitab, miks kasside elukvaliteet on parem kui neile söödetakse kuivade krõbinate asemel kvaliteetset konservtoitu. Mõningane süvenemine sellesse, mida  kassidele sööta ja mida mitte, võib end hiljem suuresti ära tasuda, kuna sellega välditakse tõsiste, valulike ning tihti saatuslike haiguste teket.

Kolm põhilist miinust kuivtoitude juures on:
1. proteiini tüüp - suurem osa taimset kui loomset proteiini
2. suur süsivesikute sisaldus
3. vähene veesisaldus

Aga mu kass on terve, kuigi ta sööb kuivtoitu

Iga elusolend on terve, kuni ta seda enam ei ole. See võib kõlada natuke tobedalt, kuid kui selle üle mõelda...
Iga diabeeti põdev kass oli terve enne, kui ta omanikud märkasid haiguse sümptomeid.
Iga kuseteede ummistusega kass oli terve enne, kui selgus, et ta ei saa enam urineerida ning omanik temaga arsti juurde kiirustas.
Iga põiepõletikuga kass oli terve enne, kui ta valude käes vaeveldes verist uriini sirtsutama hakkas.
Iga kass oli terve, enne kui tal tekkis toiduallergia. Ja nii edasi...
Asja mõte on selles, et haigused hakkavad organismis arenema pikalt enne seda kui nende sümptomid on silmaga nähtavad.

Kas aga kõik kassid haigestuvad, kui nende menüü koosneb liigi jaoks täiesti sobimatust kuivtoidust?
Loomulikult mitte! Kuid paljud kassid haigestuvad. Seetõttu ei oma väide, et mu kuivtoitu sööv kass on täiesti terve, siinkohal erilist kaalu. Oluline on kasse toita kõiki väimalikke haigusi ja hädasid ennetavalt. Siis ei teki ka situatsiooni, kus haige kassi omanik peab tõdema, et tema kassi haigust oleks tõenäoliselt olnud võimalik vältida, kui vaid kassi menüü oleks talle sobilik olnud.

Selleks, et rääkida haigusi ennetavast toitumisest, peab teadma ka seda, et süsivesikud löövad sassi kassi suhkru-insuliini tasakaalu, et kusesüsteemi organid on tervemad ja paremini funktsioneerivamad, kui neist voolab läbi piisav hulk vett, et kassid on oma loomu poolest loomad, kes joovad suhteliselt vähe ning nad peavad eluks vajaliku vedeliku hulga saama koos toiduga ja lõpuks veel, et kassid on lihasööjad loomad, mis tähendab, et nad peavad eluks vajaliku proteiini saama lihast, mitte taimedest.

Kassidel on vaja loomset valku (proteiini)

Kassid on karnivoorid. Kasside põhitoit peab olema loomne, sest nende organismis puuduvad vastavad ensüümid, mis on vajalikud taimsete valkude lõhustamiseks. Vastupidiselt koertele on kasside organism võimeline efektiivselt lõhustama vaid loomset päritolu valku.

Selgtuseks: Loomseid valke nimetatakse ka täisväärtuslikeks valkudeks, sest nad sisaldavad kõiki organismile vajalikke aminohappeid. (Valgud koosnevad aminohapetest. Lihtsustatult võib mõelda, et aminohapped on puzzletükid ning valk on puzzle ise). Taimsed valgud seevastu ei sisalda kõiki loomtoidulisele organismile vajalikke aminohappeid (ehk siis puzzletükke).

Inimese ja koera organism on võimeline kasutama taimseid valke, sealjuures ise sünteesides puuduvaid aminohappeid. See on ka põhjus, miks inimesed ja koerad suudavad taimse toidu peal elada, kuid kassid mitte. (Koertele siiski ei soovitata taimetoidulisust!)

Üheks tähtsaimaks selliseks aminohappeks on tauriin, mida leidub vaid lihas. Tauriini defitsiidi ehk puuduse all kannatavad kassid võivad jääda pimedaks. Tihti on tagajärjeks ka südameprobleemid.

Kuivtoidu valk, mis on enamasti taimne, ei ole võrdväärne konservtoidu valguga, mis on valdavalt loomne. Seega on kuivtoidu valgud kassi organismi jaoks vähemväärtuslikud.

Mõistagi on taimsed valgud odavamad kui loomsed, seetõttu on kassi- ja koeratoidu tootjate kasumid sedavõrd suuremad, mida rohkem kasutatakse loomatoidus maisi, nisu, soja, riisi, jne.

Toitumisteadlased ning loomatoiduesindajad vaidlevad vastu, et nad teavad täpselt, missugused ained ja millises vahekorras taimsest toidust puuduvad ja väidavad, et need puuduvad elemendid lisatakse valmistoidule juurde. Nii saadaksegi tasakaalustatud ning täisväärtuslik lemmikloomatoit krõbinate kujul.
On teada, et kassid on tundlikud tauriini defitsiidi suhtes ning defitsiit tekib kui kass on sunnitud sööma taimsel valgul põhinevat toitu. Selle asemel, et suurendada oma toitude lihasisaldust, langetades sellega ka oma kasumit, lisavad loomatoidu tootjad oma toodetesse tauriini.
Sellega on antud probleem küll lahendatud, kuid kas saame veenduda, et me ei ole kahe silma vahele jätnud teisi kassidele eluliselt olulisi toitaineid, mis neil taimse menüü tõttu saamata jäävad?

Teine oluline probleem kuivtoitude juures on see, et neid kuumutatakse pikaajaliselt kõrgetel temperatuuridel, et eemaldada toidust enamus veest. Selline töötlemine hävitab paljud toitained ning toidu toitaineline väärtus langeb suuresti. Nüüd peab inimene välja nuputama, missugused toitained ja kui suures ulatuses töötlemise käigus hävinesid ning seejärel tuleb tal need toidu sisse kunstlikult tagasi panna.
Fakt on see, et inimene ei ole loodusest targem. Ta ei suuda kindlaks määrata iga kassi loomulikus menüüs sisalduvat detaili. Kuna aga mängus on isekus ning kasuahnus, ei saa ka loota, et loomatoidu tööstuses selles osas midagi muutuks.

Toidukottide peal olevaid proteiini protsentuaalseid koostiseid võrreldes, ei tasu lasta end eksitada. Esmavaatlusel võib järeldada, et kuivtoidus on suurem proteiini sisaldus kui konservtoidus. See ei ole õige, sest ainete sisaldust arvutatakse kuivaine kohta. Kui arvutada konservtoidu proteiinisisaldus kuivaine kohta, siis on see tunduvalt suurem kuivtoidu omast.
Eelneva selgitamiseks teen väikese arvutuskäigu. Näite aluseks võtsin suvalise Royal Canini kassitoidu, millel on olemas nii krõbina kui ka konservi variant.

Kuivtoidus: 93% kuivainet, milles 34% proteiini.
Seega, antud toidus 100% kuivaines on (34x100/93) ~36% proteiini

Konservis: 22% kuivainet, milles 9,5% proteiini.
Seega, antud toidus 100% kuivaines on (9,5x100/22) ~43% proteiini

Ehk siis antud kuivtoidus 36% proteiini ja antud konservis 43% proteiini.
Näete vahet?
Protsendid protsentideks. Palju olulisem on proteiini kvaliteet.

Me söödame oma kassidele liiga palju süsivesikuid

Oma loomulikus keskonnas elades ja karnivoorile omaselt toitudes ei tarbi kassid sellist kogust süsivesikuid, mis me neile kuivtoiduga igapäevaselt sisse söödame. Samuti ei näe me kunagi metskassi, kes peaks jahti kusagil Aafrika savannides ringi jooksvale küpsisearmeele või siis kassi, kes enne söömist kuivataks kinni püütud hiire ära ning sööks selle kõrvale lisandina riisi.

Metsikult elades sööks kass kõrge proteiini- ja veesisaldusega loomset toitu, mille rasvasisaldus oleks mõõdukas ning süsivesikuid oleks tema menüüs vaid 3-5% jagu. Keskmine kuivtoit sisaldab umbes 35-50% süsivesikuid. Odavamates toitudes on see protsent veel kõrgem. 

Kõrge kvaliteediga konservtoidus on seevastu 3-5% süsivesikuid. Kahjuks ei kehti see kõigi konservtoitude kohta. (Näiteks enamik Hill’s Science konservtoitudest on kõrge süsivesikutesisaldusega.

Kassi organismi vajadus süsivesikute järele on märimisväärselt väike, tema organism ei suuda neid lõhustada sellisel moel nagu enamike teiste imetajate organism seda teeb. Süsivesikuterikas menüü võib kassi tervisele mõjuda laastavalt.

Kui kõigele sellele mõelda, siis tundub lihalõhnalise teraviljapudru söötmine kassidele sama loogilisena kui liha söötmine taimetoidulistele loomadele nagu hobune või lehm. Aga miks me siis toidame oma kasse kui taimetoitlasi? Miks me söödame oma kassidele nende liigile täiesti ebasobivat toitu? Vastus on lihtne. Tootjate seisukohalt - teravili on odav. Kassiomaniku seisukohalt - kuivtoit on mugav, kergesti kättesaadav ja taskukohane.
Kas see süsivesikuterikas, taimede baasil valmistatud vähese veesisaldusega kuivtoit on ka kassi jaoks parim? Ei!

Kassid peavad vajaliku vee saama oma toidust

Ka kõige odavam konservtoit on parem kui mistahes kuivtoit. Vesi on kõikide elusorganismida jaoks eluliselt väga oluline element. Kui see fakt liita juurde faktile, et kaslased võrreldes teiste liikidega joovad vett äärmiselt vähe, siis pole kahtlustki, miks on oluline, et kassi menüü veesisaldus oleks kõrge.
Kassi looduslik saak sisaldab 70-75% vett, mis on piisav tema organismi normaalseks funktsioneerimiseks. Kuivtoidud sisaldavad vaid 7-10% vett. Konservid aga 75-78%. Seega kokkuvõttes vastavad konservtoidud  rohkem kasside vajadustele kui kuivtoidud.
Kindlasti ütleksid kassiomanikud nüüd, et nad näevad oma kasse pidevalt vett joomas. Jah, see on õige. Kass, kelle menüü koosneb põhiliselt kuivtoidust, joob tõepoolest rohkem vett kui konservtoitu sööv kass. Kui aga liita kokku kogu tarbitav vesi (kuivtoidus sisalduv + joodud vesi), tarbib kuivtoitu sööv kass päevas poole vähem vett kui konservtoitu sööv kass. Ja see on väga oluline aspekt kui mõelda selle, kui paljudel kassidel on probleeme põie ja neerudega.
Hakates kassi söötma suurema veesisaldusega toiduga, muutub tema uriini kogus märgatavalt. Kuseteede tervise seisukohalt on see oluline. Piltlikult võib mõelda, et kõrge veesisaldusega toidu söömise korral „uhutakse“ kassi kuseteid mitu korda päevas läbi. Madala veesisaldusega toitu süües on ka kuseteede „läbi uhtumine“ väiksem ning uriin sedavõrd jääkainetest kontsentreeritum.


Toortoit

Paljudel inimestel tekitab mõte toore toidud söötmisest negatiivse reaktsiooni, kuid see on just SEE, mida karnivoor on loodud sööma.
Info toortoidu kohta: Barf for cats

Kokkuvõtteks

Kui te olete selle artikli lugemisega siia maani jõudnud, näitab see, et hoolite oma kassist ja ta tervisest. 
See on kõigest sissejuhatav artikkel, mis püüab lahti seletada kassi olemust: kes ta on ja milleks ta on loodud ja kui mäda tegelikult on loomatoidutööstus seest poolt. Kui see artikkel pani teid mõtlema ning te ei suuda enam rahulduda oma kassile vaid krõbinate pakkumisega, soovite, et tema elu oleks loomulikum ning täisväärtuslikum, siis on teil vaba voli antud teemal edasi uurida, end harida ja kindlasti ka vastupidiste väidetega tutvuda...






Kas mul on kass?
Jah.

Kas ta põhitoit on kuivtoit?
Jah.

Kas tal on esinenud terviseprobleeme?
Jah: ülekaalulisus, põiepõletik, struviidid.

Kas ma muudan oma kassi menüüd peale selle artikli läbi töötamist?
Jah!

2 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Mul on paar kassi, kes toortoidu peale vaatavad mind jälestusega, nagu tahaksid küsida: "Pead mind kannibaliks või?"
    Harjumuse värk ilmselt...

    ReplyDelete